REKOR İZLEYİCİ SAYILARINA İMZA ATIYOR

DEVLET OPERA VE BALESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2024 YILI FESTİVALLERİNDE İLKLERE VE REKOR İZLEYİCİ SAYILARINA İMZA ATIYOR İstanbul’un iki yakasında sanat dolu günlere imza atan 15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale..

REKOR İZLEYİCİ SAYILARINA İMZA ATIYOR
Yayınlanma: Güncelleme: 265 views

DEVLET OPERA VE BALESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2024 YILI FESTİVALLERİNDE İLKLERE VE REKOR İZLEYİCİ SAYILARINA İMZA ATIYOR

İstanbul’un iki yakasında sanat dolu günlere imza atan 15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivaline sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Festivaldeki eserleri 15.264 kişi izledi.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından 1-14 Haziran tarihlerinde düzenlenen 15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali, 6. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması Gala Gecesi ile son buldu. Festivalin açılış eseri olan Uçan Hollandalı operası, 1 Haziran’da AKM’nin muhteşem sahne teknolojisini sergilediği temsili ile izleyenleri hayran bıraktı. Hollandalı konuk solist sanatçı Martijn Sanders’in başrolde olduğu ve ünlü yabancı konuk rejisör Sebastian Welker’in prodüksiyonu ile sahnelenen eser, izleyiciden tam not aldı.

Festivalde ilk defa çocuklara ve gençlere yönelik eserler de yer aldı. 2-3 ve 13 Haziran tarihlerinde Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda sahnelenen Sihirli Flüt (Tamino’nun Rüyası) çocuk operası büyük ilgi gördü. Ayrıca, 5 Haziran’da yine aynı sahnede Tan Sağtürk ile Bale Dünyası temsili çocuklarla buluştu. Avustralyalı konuk yıldız sanatçı Joshua Legge’nin başrolde olduğu, koreografisi Lorca Massine imzası taşıyan Zorba balesi 5-6 Haziran tarihlerinde AKM’de izleyici ile buluştu.

Giacomo Puccini’nin ünlü Madama Butterfly operası, 8 Haziran’da AKM’de gerçekleşen temsili ile izleyiciden büyük beğeni aldı. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından AKM’nin sahne matematiğini ve teknolojisini en şık ve görkemli biçimde sahneye taşıyan ve konuk yabancı sanatçı, bariton Simone Piazzola’nın da rol aldığı ünlü Carmina Burana sahne kantatı festivalin en beğenilen eserleri arasında yer aldı. AKM’de 11-12 Haziran tarihlerinde sahnelenen eserin biletleri haftalar öncesinden tükendi.

15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali kapsamında uzun zamandır ara verilen İstanbul Uluslararası Bale Yarışması ile Gala Gecesi ve Ödül Töreni de gerçekleşti. 14 Haziran’da AKM’de yapılan 6. İstanbul Uluslararası Bale Yarışması Gala Gecesi ve Ödül Töreninde yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda izleyici yer aldı. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından pek çok ilke ve yeniliğe imza atılan 15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali, 15.264 izleyici ile tarihi bir rekora da imza attı.

EFES ANTİK TİYATRO’DA YAKLAŞIK 20.500 KİŞİ İZLEDİ

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve yaz aylarının klasikleşen festivallerinden olan Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali bu yıl yedinci kez yapıldı. Yabancı konuk sanatçıların da yer aldığı birbirinden seçkin eserlerin biletleri haftalar öncesinden tükendi. Efes Antik Tiyatro’nun muhteşem tarihi atmosferinde festival boyunca 7 eseri yaklaşık 20.500 kişi izledi. Bu sayı Efes Uluslararası Opera ve Bale Festivalinin tarihi rekoru oldu.

Efes Antik Tiyatro’nun muhteşem atmosferinde 13 Temmuz’a kadar devam eden festival, 29 Haziran Cumartesi akşamı kapalı gişe sahnelenen Kuğu Gölü balesi ile başladı. Bestesi ünlü sanatçı Piyotr İlyiç Çaykovski’ye ait Kuğu Gölü balesi, orkestra şefi Tolga Taviş yönetimindeki İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü Orkestrası eşliğinde Volkan Ersoy ve Armağan Davran’ın koreografisi ile sahnedeydi. Rus koreograflar Marius Petipa ve Lev Ivanov’un adımlarından yola çıkarak sahnelenen ve gerçek aşkın gücünü balenin zarafeti ile sahneye taşıyan eserde; İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü Bale Topluluğu ile birlikte Berlin Devlet Balesi baş dansçıları Iana Salenko ve Marian Walter sahne aldı.

Festivalde ilk kez çocuklara yönelik bir eser de yer aldı. Barış Ormanı adlı çocuk operası, Bornova KSM Necdet Aydın Sahnesi’nde 30 Haziran Pazar günü saat 14.00’te İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından prömiyer temsili ile sahnelendi.

Sevilen şarkıları ve nostaljik hikayesi ile hafızalarda yer eden Hisseli Harikalar Kumpanyası müzikali, 2 Temmuz Salı akşamı saat 21.00’de Efes Antik Tiyatro’da sanatseverlerle buluştu. Hisseli Harikalar Kumpanyası müzikali Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü Orkestrası eşliğinde sahnelendi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından prömiyerini gerçekleştirilen Wolfgang Amadeus Mozart’ın ünlü operası Figaro’nun Düğünü, 5 Temmuz Cuma akşamı saat 21.00’de Efes Antik Tiyatro’da festival seyircisine özel olarak ilk kez sahnelendi. Temsili izleyenler arasında protokolden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, milletvekilleri ve bürokratlar da yer aldı.

Dünyada en çok sahnelenen operalar arasında yer alan Tosca operası, seyircinin büyük beğenisi ile 10 Temmuz Çarşamba akşamı saat 21.00’de Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından Efes Antik Tiyatro’da sahnelendi. Tosca rolünde Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü solist sanatçısı deneyimli soprano Nurdan Küçükekmekçi, Cavaradossi rolünde ünlü konuk yabancı solist sanatçı, tenor Enrique Ferrer, Scarpia rolünde ise deneyimli bariton Caner Akgün sahnede muhteşem bir temsile imza attılar.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği 7. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 13 Temmuz Cumartesi akşamı saat 21.00’de Efes Antik Tiyatro’da Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından sahnelenecek Zorba balesi ile sona erecek. Yaklaşık 3.800 kişi oturma kapasitesine sahip olan Efes Antik Tiyatro’da gerçekleşen 7. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, yaklaşık 20.500 kişi tarafından izlenerek tarihi bir rekor kırdı.


İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.