DOĞAN Preol Poroviç Bosna Hersek’te yaşayan yazar Necad Milanoviç’in yazdığı ‘Karatepe’nin Altında’ kitabı Bosna Savaşı sırasında yaşanan gerçek hayat hikayesini anlatıyor. Roman, Ayşe Yaşar Hot tarafından Türkçe’ye çevrildi ve Arnavut..
DOĞAN Preol Poroviç
Bosna Hersek’te yaşayan yazar Necad Milanoviç’in yazdığı ‘Karatepe’nin Altında’ kitabı Bosna Savaşı sırasında yaşanan gerçek hayat hikayesini anlatıyor. Roman, Ayşe Yaşar Hot tarafından Türkçe’ye çevrildi ve Arnavut Haber’in katkısıyla yayımlandı. Kitaba Türkiye’deki kitapevlerinden ve internetten ulaşılabilir.
Nedzad Ş. Milanoviç bu romanında en yüksek sesle savaş karşıtı olduğunu, yine savaşlar olsa bile “Aşkların” yaşanmaya devam ettiğini çok güzel ifade ediyor.
‘Karatepe’nin Altında’ nın Eğitimci yazarı Necad Milanoviç kitap hakkında şunları söyledi:
“Boşnaklar; vatanlarını, annelerini, eşlerini, kız kardeşlerini, çocuklarını, yaşlıları ve sahip oldukları toprakları savunabilme adına cesurca adımlar atmış, büyük fedakârlıklarda bulunarak ineklerini, koyunlarını satarak silah satın almaya çalışmışlardır.”
İnsanlar bazen savaşın kısa sürebileceğini düşünebiliyor.
Nedzad Ş. Milanoviç bu olayı şu şekilde özetliyor:
“Vatan savunmasına katılan diğerlerinin yanında ben de yer aldım. Başlangıçta bu savaşın çok çabuk biteceğini düşünmüş olsam da sonraları bu savaş, bana hiç bitmeyecekmiş gibi gelmiş, günlük yaşantımız haline dönüşmüştü. Roman, savaş ortamında gelişen Selma ile İbro’nun aşk hikâyesini anlatıyor.”
Nedzad Ş. Milanoviç, Bu Romanında savaş karşıtı çığlıklar içeren mesajlar iletirken aynı zamanda savaşın çözüm yolu olmadığını ve insanların yaşamlarını kaybetme riskinin kaçınılmaz olduğunu ve savaşları kimseyi güldürmediğini ve savaşın kazananın olmadığını her iki tarafında bir şeyler kaybettiğini anlatıyor.
“Hiçbir savaş, hiçbir zaman, hiçbir anneyi güldürmemiştir” yazar bu sözüyle savaşın acı yönlerini ifade ediyor.
Yazar, özgürlük ve var olabilmek için tasvip etmese de o günlerde Bosna’da savaş kaçınılmaz olduğu için savaşın başladığını kan ve ölümlerin yaşandığını yine şu cümle ile dile getiriyor.
“Bosna’da yaşayabilmek için ölünmesi gerekiyordu.” Bir anlamda Yaşanması gereken her şey yaşandı.”